Вакуум-изпарителна инсталация за шлемпаВлизат в състава на технологичните линии за рециклиране на шлемпа.       

Проблемът свързан с рециклирането на шлемпата трябва да бъде решен за всяка спиртна фабрика най - малко поради две причини:

- шлемпата е голям замърсител предимно на подпочвените води и водоемите;

- шлемпата съдържа значително количество ценни вещества (белтъци, захари, минерални и органични соли), които имат голям потенциал за фуражи, органични торове или гориво.

На технологичната схема се различават три основни процеса

Схема:

- разделяне на течната от твърдата фаза, концентриране и сушене.

Концентрирането се извършва във вакуум изпарителни инсталации. Тъй като най - голям дял в себестойността на крайния продукт са разходите за енергия, най - вече за пара, се използват многокорпусни вакуум изпарителни инсталации, обикновено три- или четири степенни. Прилагат се и други начини за икономия на пара, например:

- пароструен компресор - при него специфичния разход на пара може да достигне 0.25 кг пара на кг изпарена вода при тристепенните инсталации и 0.2 кг/кг при четиристепенните;

- механична термокомпресия на вторичните пари;

- използване на изпрената при сушенето вода за загряване на отделен изпарителен корпус или включване чрез паралелно работещ корпус в схемата на вторичните пари на инсталацията.

Най - разпространен метод за корпусите с тънкослойно изпарение е "падащ филм", при който шлемпата се стича по вътршните стени на вертикалните тръби.

За корпусите с висока концентрация на продукта се използва принудителна циркулация. Съдържанието на сухи вещества на изхода на изпарителната инсталация варира от 28 до 38% в зависимост от конструкцията на инсталацията и характеристиката на шлемпата.В изпарителните инсталации за шлемпа все по - често се използват повърхностни кондензатори, които за разлика от барометричните не замърсяват водата във водоохладителните кули.

Референции

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах